Rubriky
Recepty

Rohlíky a pletýnky

  • 150g hladká mouka
  • 150g polohrubá mouka
  • 12g čerstvého droždí
  • sůl
  • olej
  • vejce

Nejprve si připravíme kvásek. Všechnu mouku přiměřeně osolíme a zamícháme, uprostřed uděláme důlek, do kterého vlijeme vlažnou vodu a nadrobíme droždí. Přidáme cukr, přikryjeme utěrkou a necháme v teple asi deset minut „pracovat“ než vzejde kvásek.

Přidáme vejce, trochu oleje a důkladně zpracujeme v hladké těsto. Lehce zaprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme kynout přibližně jednu hodinu (na teplém místě).

Těsto nyní vyjmeme z mísy a lehce zpracujeme do tvaru válce, ze kterého odkrojíme postupně jednotlivé kousky. Každý tento kousek vytvarujeme do menšího válečku, v případě, že chceme pletýnku. Použijeme tři válečky, které splétáme jako „cop“. Rohlík připravíme z jedno kousku těsta, který vytvarujeme do trojúhelníku a zavinujeme (začínáme rolovat z delší strany).

Vše necháme na plechu s pečícím papírem odležet ještě cca 30 minut. Potřeme vejcem (není nezbytné) a posypeme solí a semínky dle chuti.

Pečeme v předehřáté troubě (190 °C) asi 20 minut.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *