- 400g brambor
- 150g polohrubá mouka
- hlávkové zelí
- cibule
- klobása (slanina)
- olej
- sůl
- pepř
- cukr
- ocet
- kmín
Nakrájíme cibuli a lehce na oleji osmažíme. Dále nakrouháme zelí (asi misku) a přidáme k cibuli a společně restujeme. Osolíme, opepříme, zasypeme kmínem. Zalijeme trochou vody a podusíme do měkka. Dochucujeme cukrem a octem – dle vlastní chuti.
Klobásu nakrájíme na malé kostičky a na rozpálené pánvi řádně opečeme. Přidáme nakrájenou cibuli a dále společně restujeme. Nakonec okořeníme.
Brambory (400g) omyjeme, zbavíme slupky a jemně nastrouháme. K bramborám přidáme polohrubou mouku (150g), trošku vody a osolíme (dostatečně). A mícháme, dokud nevytvoříme řidší těsto – dle potřeby přidáme mouku nebo vodu. Takto připravené těsto pomocí síta na halušky (haluškovače) vhazujeme do vroucí osolené vody a vaříme, dokud nevyplavou (2-3 min.). Hotové halušky pak postačí scedit.
Zelí smícháme s haluškami a zasypeme opečenou klobáskou s cibulí.