- brambory
- polohrubá mouka
- sůl
- cukr
- vejce
- mléko
- máslo
- ovoce
- mák (kakao, skořice)
Brambory uvaříme ve slupce do měkka, oloupeme a nejlépe prolisujeme nebo na struhadle nastrouháme (popř. rozmačkáme). V míse smícháme brambory s moukou v poměru 2:1 (dvakrát tolik brambor než mouky), přidáme vejce, sůl a trochu mléka (přiměřeně !). Vypracujeme těsto a vytvarujeme do podoby „válce“. Z těsta odkrajujeme plátky, ze kterých dlaněmi vytvoříme placičku, vložíme kousek ovoce a tvarujeme „knedlík“. Připravené knedlíky vkládáme do dostatečného množství vroucí osolené vody a vaříme, dokud všechny knedlíky nevyplavou. Servírujeme polité rozpuštěným máslem, zasypeme mákem, cukrem, kakaem či skořicí dle chuti.
