- 150g hladká mouka
- 150g polohrubá mouka
- 12g čerstvého droždí
- sůl
- olej
- vejce
Nejprve si připravíme kvásek. Všechnu mouku přiměřeně osolíme a zamícháme, uprostřed uděláme důlek, do kterého vlijeme vlažnou vodu a nadrobíme droždí. Přidáme cukr, přikryjeme utěrkou a necháme v teple asi deset minut „pracovat“ než vzejde kvásek.
Přidáme vejce, trochu oleje a důkladně zpracujeme v hladké těsto. Lehce zaprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme kynout přibližně jednu hodinu (na teplém místě).
Těsto nyní vyjmeme z mísy a lehce zpracujeme do tvaru válce, ze kterého odkrojíme postupně jednotlivé kousky. Každý tento kousek vytvarujeme do menšího válečku, v případě, že chceme pletýnku. Použijeme tři válečky, které splétáme jako „cop“. Rohlík připravíme z jedno kousku těsta, který vytvarujeme do trojúhelníku a zavinujeme (začínáme rolovat z delší strany).
Vše necháme na plechu s pečícím papírem odležet ještě cca 30 minut. Potřeme vejcem (není nezbytné) a posypeme solí a semínky dle chuti.
Pečeme v předehřáté troubě (190 °C) asi 20 minut.
